\author{Riku Laine\\ Valtiotieteellinen tiedekunta, Sosiaalitieteiden laitos, Helsingin yliopisto}
\date{\today}
%%%%%%%%%%%%%%
%
% Tärkeitä termejä
%
% DEFENDANT = VASTAAJA
% bail = takuu(järjestelmä)
%
%%%%%%%%%%%%%%
\begin{document}
\maketitle
...
...
@@ -67,9 +76,9 @@
\chapter{Esipuhe ja kiitokset}\label{epkiit}
Tämä kandidaatintutkielma on tehty yhteistyössä Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston apulaisprofessorien $\leftarrow$ TARKISTA Michael Mathioudakiksen ja Antti Hyttisen kanssa. He tarjosivat minulle aiheen ja merkittävää tukea tämän tutkielman tekoon.
Tämä kandidaatintutkielma on tehty yhteistyössä Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston apulaisprofessorien $\leftarrow$ TARKISTA Michael Mathioudakiksen ja Antti Hyttisen kanssa. He tarjosivat minulle aiheen ja merkittävää tukea tämän tutkielman tekoon.\\
Tämän tutkielman on tarkastanut XYZ. \\
Tämän tutkielman on tarkastanut XYZ. Haluan kiittää kaikkia edellä mainittuja henkilöitä sekä ystäviäni ja perhettäni, jotka tukivat minua tämän tutkielman tekemisessä. \\
\rightline{Helsingissä XX.XX.2019}
...
...
@@ -78,6 +87,8 @@ Tämän tutkielman on tarkastanut XYZ. \\
\chapter{Tiivistelmä - Kypsyysnäyte?}\label{tiiv}
% refillä pelkät numerot
\emph{\nameref{johd}}-luvussa esittelen ongelman asettelun ja tilanteen yleisen viiitekeshyksen. Kskustelemme rikoksenuusinnan ennustamisesta yhdysvaltalaisessa oikeusjäjrestelmässä. Esitän kappaleessa yleisen kuvauksen takuukäsittelyn etenemisestä oikeusprosessina, jonka jälkeen pohdin hieman takuukäsittelyn yheiskunnallista merkitystä ja motivaatiota hyvään ennusteeseen. Kappaleen lopussa kirjoitan hieman kausaalipäättelystä uutena (?) paradigmana \cite{pearl10}.
Kappaleessa \emph{\nameref{data}} esittelen käyttämäni datalähteet ja niiden ominaispiirteet. Esittelen kuinka COMPAS-datasetti (ref?) on luotu ja \emph{jotain muuta}. Esitän myös kuinka olen luonut analyyseissä myöhemmin käytetävän synteettisen datasetin hyödyntäen Lakkarajun vuoden 2017 julkaisua \cite{lakkaraju17}.
...
...
@@ -99,14 +110,22 @@ Tässä kappaleessa esittelen tutkielman taustaa ja yleisellä tasolla yhdysvalt
\section{Takuukäsittely prosessina}\label{pros}
% Erilliset alakappaleet Suomen ja USAn eroista, johdantoon yleinen kuvaus
Yhdysvalloissa voi päästä vapaaksi rahaa vastaan. Tuomari arvioi rikollisen rikoksen uusimismahdollisuuden ja tekee siitä päätökseen takuu (bail) asetetaan ja kun se maksaa, niin pääsee pois. Takuu maksetaan kun palaa oikeuteen kuultavaksi tarpeellisten tutkintojen jälkee.
% Johdanto, yhdysvallat, Suomi, kritiikki
Yhdysvalloissa, kuten monissa muissa anglosaksisissa maissa, on käytössä järjestelmä, jota nimitetään takuu- tai vakuusjärjestelmäksi. Takuujärjestelmä on epäillyn vaihtoehto tutkintavankeudelle hänen odottaessaan oikeudenkäyntiä ja Yhdysvalloissa oikeus takuuseen periytyy maan perustamisen ajalta \cite{okm, zaniewski14}. Suomen oikeus- ja sisäasiainministeriön alaisen esitutkinta- ja pakkokeinotoimikunnan mukaan takuujärjestelmiä on kolmenlaisia: kahdessa niistä epäilty maksaa itse käteisellä vakuuden tai asettaa omaisuuttaan vakuudeksi ja kolmannessa jokin ulkopuolinen taho ''menee takuuseen epäillyn velvollisuuksien täyttämisestä'' \cite{okm}.
Yhdysvalloissa epäillyn pidätyksen jälkeen hänet viedään paikallisen oikeusviranomaisen järjestämään takuukuulemiseen (bail hearing) \cite{zaniewski14}. Kuulemisessa päätetään myönnetäänkö takuu, eli voidaanko epäilty vapauttaa, vai halutaanko hänet asettaa vankeuteen ennen oikeudenkäyntiä. Kuulemisessa päätetään myös mahdollisen takuun määrästä sekä vapauttamisen ehdoista \cite{zaniewski14}. Takuu voidaan suorittaa taattuna tai takaamattomana maksusitoumuksena tai maksaa suoraan (cash) - erityistapauksissa epäilty voidaan vapauttaa myös pelkällä kirjallisella sitoumuksella (released on personal recognizance (ROR)) \cite{zaniewski14}.
Zaniewski toteaa myös lyhyessä kirjallisuuskatsauksessaan, että takuujärjestelmän uusidtus 1982 ei ole onnistunut laskemaan tarpeettomia vangitsemisia -- päinvastoin niiden suhteellinen määrä kaksikertaistui 22\%:sta 49\%:iin vuodesta 1984 vuoteen 2007. Nykyisellään sikälinen oikeusjärjestelmä suosii suoraan rahalla maksettavia tai taatuilla maksusitoumuksilla hoidettuja takuuksia, mikä asettaa huonossa taloustilanteessa olevat epäillyt eri tilanteeseen. \cite{zaniewski14}
Suomessa vakuusjärjestelmää ei ole käytetty, vaikka yllä mainittu toimikunta toteaakin sen sisältyvän tullilain 44 §:ään. Kyseisessä pykälässä ''- - säädetään mahdollisuudesta asettaa pidätetyn tai vangitun vapaaksi päästämi[s]en ehdoksi, että hän asettaa vakuuden, jonka harkitaan takaavan hänen saapumisensa oikeudenkäyntiin ja ehkä tuomittavien seuraamusten suorittamisen''. Kuten he tarkentavat, lisäksi usein edellytetään että epäilty ei asu Suomessa ja epäillään hänen pakenevan maasta ennen oikeudenkäyntiä tai rangaistusta \cite{okm}. Sekä yhdysvaltalaiselle että suomalaiselle järjestelmälle on yhteistä, että takuu tuomitaan menetettäväksi valtiolle, jos vapauden ehtoja rikotaan.
Kritiikkiä on esitetty molemmissa maissa osaltaan samoihin asioihin. Suomessa pykälää ei ole sovellettu, koska luultavasti sen tulkintaohjeet ovat niin niukat, kuten myös sääntely \cite{okm}. Yhdistävänä kritiikkinä sekä Zaniewski että esitutkinta- ja pakkokeinotoimikunta mainitsevat muun muassa sen, kuinka takuumaksujen toimeenpano vaikuttaa tai Suomen tapauksessa vaikuttaisi pienituloisten taloustilanteeseen \cite{zaniewski14, okm}. Suomalainen toimikunta esittää lisäksi monia muitakin ongelmakohtia, sikäli takuujärjestelmä haluttaisiin ottaa Suomessa käyttöön, esimerkiksi he toteavat että vakuusmaksujen maksamiseen tulisi todennäköisesti liittymään ''epätoivottavia lieveilmiöitä'' \cite{okm}. Tähän ongelmaan on Yhdysvalloissa jo osittain reagoitukin, sillä esimerkiksi Californian osavaltio päätti viime vuonna poistaa takuumaksut käytöstä \cite{cnn}.
%Kritiikkiä on esitetty niin itse takuun rahallisesta määrästä (lähde?) kuin perusteista (propublica).
Kritiikkiä on esitetty niin itse takuun rahallisesta määrästä (lähde?) kuin perusteista (propublica).
%Ongelmana tässä on se, millä perustein tuomarit tekevät päätöksen bailille pääsemisestä on käynyt ilmi (linkkaa propublica), että vaikka he käyttävät yhdysvaltalaisen yhtiön North
Ongelmana tässä on se, millä perustein tuomarit tekevät päätöksen bailille pääsemisestä on käynyt ilmi (linkkaa propublica), että vaikka he käyttävät yhdysvaltalaisen yhtiön North